KIRJAT

Olen kirjoittanut yhdeksän kirjaa. Tuorein niistä, nimeltään Rohtoja raatajille ilmestyi syyskuussa 2016. Keräsin siihen parhaat ohjeet, joita elämäni aikana olen saanut ja antanut.

Kirjan julkistus Bokvillanissa 6.9.2016 oli huikea kokemus. Olin kirjoittanut puheen (Puhe), jossa esittelin kirjan sanoman kiteyttävät seitsemän voimasanaa: KIITOS, IHME, ME, TOTTA, OIKEIN; MAHDOLLISTA ja HYVIN.  

Mielen tuolle puolen julkaistiin Viisas Elämä -messuilla Tampereella syyskuussa 2015. Kirja kertoo elämänfilosofi Jiddu Krishnamurtin ja teoreettisen fysiikan professori David Bohmin käymistä huikeista keskusteluista vuosina 1965-1983. Olen vuodesta 1977 asti ollut kiinnostunut molempien ajattelusta ja kirjoittanut heistä molemmista juttuja mm. Suomen Kuvalehteen. Kirjoitin kirjan alunperin englanniksi ja teksti on luettavissa täältä.

Kirjan ydinviesti on, että ymmärtääkseen itsensä ihmisen on vapauduttava mielen sidonnaisuuden aiheuttamista vääristymistä. Ellemme herää uskomustemme unesta ja vapaudu tajunnan tyranniasta, ihmiskunta ei koskaan opi toimimaan yhdessä.

Tuhat tulimmaista julkaistiin Heikin päivänä 19.1.2014. Julkkarit pidettiin Arkadia Bookshopissa ja 200 ystävääni tuli mukaan juhliin. 

Kirja sisältää tuhat lyhyttä ajatelmaa, pääosin Facebookista ja kirjoistani. Marjaana Virta loihti kirjasta todella kauniin. Alaotsikko "Heikismin helmiä" on humoristinen muotoilu. Sisututkija Emilia Lahti keksi sanan heikismi ja Pertti Korhosen idea on kirja, joka koostuu Facebook-päivityksistä. Kirja henkii minua, mutta ilman ystävieni rohkaisua en olisi sitä koskaan tehnyt.

YHTENÄ - kun minästä kasvaa me (2011) on kunnianhimoinen yritys kuvata yhteistoiminnan ylintä astetta. Silloin ei toimita itsekkäästi, vaan yhtenä ryhmänä. Kiteytin kirjassa systeemiälyn, henkiälyn, sosiaalisen älyn, tunneälyn, positiivisen psykologian ja jopa kvanttifysiikan keskeiset havainnot kaavioon, jonka mukaan yhteistyössä onnistuminen edellyttää, että kaikki toimijat sisäistävät tekemisen tarkoituksen. Tarkoitus yhdistää ihmiset ja systeemit niin, että lopputuloksena on latautunut tekeminen.

Palveluloisto ja kiehtomisen aito taito (2007) on katsaus vähittäiskaupan tilanteeseen Suomessa ja maailmalla. Kuvailen, millainen murros kaupassa tapahtui vuosituhannen vaihteessa, miten palvelun luonne on muuttunut ja miksi siitä tuli tärkein kilpailukeino. Pelkällä palvelulla ei kuitenkaan pärjää, tavoitteena pitää olla palveluloiston kulttuuri.

Ennustin kirjassa, että ulkomaiset ketjut valtaavat Suomen ja näin on käynyt ruokakauppoja lukuunottamatta kaikilla aloilla.

Hohtoa kohti (2005) pohtii hohdon ehtoja. Ensin kysytään, mitä pitäisi tehdä tai tapahtua, että työssä ja elämässä olisi enemmän hohtoa. Toisessa osassa 52 fiksua tuttavaani kertoo mikä on heitä sytyttänyt ja koskettanut. Omakohtaiset ja syvästi koskettavat esimerkit osoittavat, että elämässä on hohtoa enemmän aina tajuamme.  

Jokaisella on Juttunsa (2002) rohkaisee etsimään sitä, mikä saa sielun laulamaan. Työ on ajatteltava uudelleen. Kyse ei ole pakkopaidasta eikä taudista, josta pitää parantua. Työtä voi ja pitää rakastaa - ihan itsensäkin tähden. On selvitettävä oma Juttunsa, kiteytettävä kirkkaaksi mitä tahtoo olla ja tehdä, kaivaa rohkeasti esiin erinomaisuutensa ja käyttää oikeuttaan tehdä sitä mikä sytyttää.

Hikeä ja hurmosta (2000) on kirja sellaisesta johtamisesta, jossa ihmiset ovat keskiössä eivätkä vain komentelun kohteena. Kirja alkaa provosoivalla toteamuksella, että ihmisiä johdetaan sikamaisen huonosti. Esittelen 18 yritystä, joissa johdetaan toisin.

Kirja sai lentävän lähdön, ensimmäinen painos meni reilussa viikossa. Olin televisiossa, radiossa ja lehdissä. Korostin, että tarkoitukseni ei ole kritisoida, vaan osoittaa miten ihmisiä tulee johtaa. Marssitin kirjan kansiin monia esikuvia, joissa yhdistyi ymmärrys, innostus ja kyky saada ihmiset liikkeelle. Tämä ei tapahdu komentamalla, vaan paremminkin kuuntelemalla ja kunnioittamalla ihmisiä. Näille opeille oli kova kysyntä, eikä tilanne taida olla vieläkään oleellisesti erilainen.  

Meidän kauppamme menestyy (1992) on opaskirja kauppiaille. Kirjoitin sen yhdessä Heikki Rinteen kanssa. Ilmestyessään kirja sai valtavasti julkisuutta ja sitä myytiin kolme painosta. Seuraavan kauppaa käsittelevän kirjan tein vasta 15 vuotta myöhemmin.