Tehdään maailmasta ehjä

Oletko koskaan tuntenut olevasi yhtä maailman kanssa? Jos  olet, tiedät miltä tuntuu olla ehjä, kokonainen.

Silloin koet maailman sellaisena kuin se oikeasti on: yhtä.

Enää ei ole sinua ja maailmaa, sinä olet maailma.

Maailma on nyt sekasotku, koska tapamme ajatella tekee sen sellaiseksi.

Ajattelussamme on systeemivika.
Se estää meitä olemasta ehjiä ja yhtä.

Elämme kahdessa maailmassa.
Maailma 1 on se, mitä juuri nyt tapahtuu.
Maailma 2 on se, mitä ajattelemme kaikesta.

Itse asiassa on vain yksi maailma: se, jonka jaamme.
Maailmankaikkeus on jakamatonta liikettä, jonka ajattelumme jakaa osiin ja tekee omakohtaiseksi.

Moni luulee, että ajattelu on parasta, mitä meillä on.

Ei ole!

Maailman muuttaminen edellyttää ajattelun muuttumista.
Lähivuosina ratkeaa ihmiskunnan kohtalo.Meidän on käännettävä kurssi NYT!

Maailman sotkun putsaaminen edellyttää, että tarkistamme mielen "perusasetukset" ja panemme ajattelun paikalle, jolle se kuuluu.

Hyvä uutinen on, että meillä on välineet tähän. Huono uutinen on, ettemme käytä niitä.

Tarvitsemme uuden kartan mielestä. Meidän on korjattava kaksi egosysteemimme virhettä.

Maailmankuvamme perustuu vääriin oletuksiin. Emme näe maailmaa sellaisena kuin se on.

Katsoessamme maailmaa emme näe oikein. "Itset" aiheuttavat maailman sotkun.

Meidän on kytkeydyttävä maailmaan uudella tavalla ja nähtävä, että me kirjaimellisesti olemme maailma.

Me aiheutamme maailman kriisin, joten me voimme sen myös ratkaista. On pikaisesti muutettava agendaamme - yhdessä, ja jokainen erikseen.

Ratkaisu on: olla yhtä ja kaikki.

Pystymmekö luomaan ehjän maailman?
Vastaus on: kyllä ja emme.

Kyllä, jos korjaamme virheet ajattelussamme.
Emme, jos pidämme kiinni nykyisestä maailmankuvastamme.

Avainkysymys on: Voimmeko nähdä, että maailma on yhtä?

Missioni ja intohimoni on tehdä maailmasta ehjä.
Jos tunnet samoin, kutsun sinut selvittämään, miten voisimme toteuttaa sen.
Matka alkaa kolmella kysymyksellä:

1. Mikä on totta?

2. Mikä on oikein?

3. Mikä on mahdollista?

Vastaukset vaikuttavat siihen, miten elämme.

Elämä ei ole unelma.
Se ei ole mielipide.
Se on totta.

Jaamme elämän toisten ihmisten kanssa.
Kukaan meistä ei omista maailmaa.

Jokainen ansaitsee hyvän elämän.
Elämä on hyvää, kun tuntee itsensä ehjäksi ja on yhtä kaiken kanssa.

Tarina

Syyskuussa 2015 YK julkisti Agenda 2030:n. Siinä asetetaan 17 kunnianhimoista tavoitetta kaikille kansakunnille ja jokaiselle yksilölle. Se kutsuu toteuttamaan mahdottomalta tuntuvan tehtävän: köyhyys ja nälkä pois maailmasta, parempi hyvinvointi, terveyttä ja hyvä koulutus kaikille, yhdenvertaisuus... ja tietysti rauha kaikkialla maailmassa.

Voitko edes kuvitella tuollaista maailmaa?
Jos voit, miten voisimme toteuttaa sen?

Lokakuussa 2016 sain kutsun osallistua Helsinki Challenge -tiedekilpailuun, joka on kymmenen suomalaisen yliopiston hieno hanke. Vuoden 2017 aikana poikkitieteelliset ryhmän kilpailivat siitä, millaisia ratkaisuja tieteentekijät keksivät YK:n asettamien kestävän kehityksen tavoitteiden ratkaisemiseksi.

Kahdeksanjäseninen ryhmämme päätti pureutua ongelman ytimeen. Halusimme ratkaista KAIKKI 17 ongelmaa ja löytää keinoja muuttaa ajatteluprosessia, koska ajattelu on kaikkien sosiaalisten, taloudellisten, poliittisten ja ympäristöongelmien juurisyy.

Lähtökohtamme oli fyysikko David Bohmin elämäntyö ja erityisesti hänen kirjansa Changing Consciousness (1991) ja Thought as a System (1993), joissa Bohm väittää maailman kriisin johtuvan väärästä käsityksestä ajattelun prosessista. Me emme hallitse ajattelua, ajattelu hallitsee meitä.

Erityisen sokeita olemme omalle egosysteemillemme. Toimimme itseämme ja toisia vahingoittavasti, mutta emme ymmärrä, miksi.

Tiimimme ei menestynyt kilpailussa, mutta ongelma kiehtoi minua niin paljon, että jatkoin tutkimista yksin.

Asetin itselleni kaksi kysymystä:

Voiko globaalit ongelmat ratkaista?
Miten meidän tulisi toimia toisin, jotta onnistuisimme?

Kirjassani kerron, mihin tulokseen tulin.

Tehtävä

Luin uudelleen Bohmin kirjat ja kuuntelin kaikki hänen Ojaissa, Kaliforniassa vuosien 1986 ja 1992 välisenä aikana pitämäänsä 11 viikonloppuseminaaria. Vierailin Birkbeck Collegen kirjastossa Lontoossa ja sukelsin David Bohmin arkistoon.

Bohm osoitti, että maailman kriisin voi ratkaista vain toimimalla yhdessä ja nopeasti.

Oleellista on, että haluamme tehdä sen.

Haluan tuoda keskusteluun maailman muuttamisesta tärkeän näkökulman.

Oma matkani alkoi 42 vuotta sitten, kun luin Jiddu Krishnamurtin kirjan Ajattelun tuolle puolen. Se mullisti käsitykseni ajattelun roolista. Pian sen jälkeen kuulin David Bohmin työstä samalla saralla.

He molemmat katsovat, että tarvitsemme syvän muutoksenmielessä. Sen seurauksena kytkeytyisimme maailmaan täysin uudella tavalla. Heidän näkemyksensä haastaa yleisen näkemyksemme elämisestä.

Vuodesta 1997 lähtien olen työskennellyt filosofi Esa Saarisen kanssa. Hänen yhdessä Raimo P. Hämäläisen kanssa kehittämä systeemiälyn käsite tarjoaa innostavan työkalun maailman näkemiseen ja muuttamiseen. Systeemiäly auttaa toimimaan viisaasti omassa elämässämme.

Minulle tärkeä vaikuttaja on ollut mielenfilosofi Paavo Pylkkänen, jonka kirja Mind, Matter and the Implicate Order on merkkiopus jokaiselle, joka tahtoo syvästi ymmärtää David Bohmin ajattelua.

Paavo Pylkkänen työskenteli David Bohmin kanssa, ja he olivat aloittamassa kirjoittaa kirjaa mielestä, kun Bohm kuoli. Paavo pyysi minua tutkimusryhmäänsä Helsinki Challengessa, koska syksyllä 2015 julkaistussa kirjassani kerroin David Bohmin ja Krishnamurtin käymistä 52 keskustelusta. Käytän osaa kirjan aineistosta tässä kirjassa.

Olen tavannut sekä Bohmin että Krishnamurtin monta kertaa. Yksi lause summaa heidän näkemyksensä: maailman muuttamiseksi tarvitsemme mielen, joka pystyy näkemään ja olemaan maailma.

Oikein näkemisen on oltava ykkösasia elämänagendallamme.

Maailman näkeminen oikein ei ole ykkösasia tarpeeksi monen ihmisen elämänagendalla. Tarvitaan ihmisiä, jotka haluavat löytää juurisyyn ja poistaa sen.

Meillä ei ole aikaa tuhlattavaksi, kotimme on ilmiliekeissä. Ihmiskunnan tulevaisuus on vaakalaudalla. Meidän on toimittava heti. Tuhlaamme aikaamme yrittäessämme reagoida yksittäisiin oireisiin. On aika porautua taudin ytimeen, on löydettävä keino parantaa se.

Näkemisestä olemiseen

Tässä kirjassa on kaksi osaa.

Ensimmäisen osan viidessä luvussa tutkimme, mitä tarkoittaa maailman näkeminen oikein ja miten se mullistaisi maailmankuvamme. Kahden egosysteemissämme olevan virheen korjaaminen voisi putsata ihmisten yhdessä luomat sotkut.

Toisessa osassa keskitymme siihen, millaista on olla yhtä maailman kanssa. Mitä tapahtuu mielelle sen ollessa suoraan tietoinen omista liikkeistään?

Itsen suora havaitseminen mullistaa ajattelumme. Enää ei ole sisäistä ja ulkoista, ei tunnetta erillisyydestä, vain kaiken tapahtuvan loputtomasti virtaava liike. Silloin tuntee haltioitunutta iloa elossa olemisesta. Ei ole minää ja maailmaa, on yksi maailma.

Viimeisessä luvussa kokoan yhteen, mitä voimme tehdä heti maailman kriisin ratkaisemiseksi.

Juurisyyn löytämiseksi ja eliminoimiseksi tarvitsemme uusia työkaluja. Lisäksi tarvitsemme tunnevoimaa ja myötätuntoa. Ilman niitä emme onnistu.

Maailman näkeminen oikein tarkoittaa, että tuntee olevansa maailma. Tämä muuttaa täysin sanan "yksilö" merkityksen. Kun ei ole erillistä itseä, yksilö on yhtä maailman kanssa.