Intro

Maailma toimii oikein,
mutta me ihmiset emme.

Luomme ongelmia enemmän kuin ehdimme ratkaista.
Näin siksi, että emme näe itseämme oikein.
Suuri osa ongelmistamme johtuu siitä, 
että oletuksemme maailmasta ja itsestämme ovat vääriä.

Mieli luo kaikki ongelmamme,
mutta se voisi myös ratkaista ne - toimimalla oikein.

Mielemme asetuksissa on virhe, joka saa meidät tuottamaan sellaista, mitä emme halua. Kukaan ei halua kurjuutta ja ankeutta, saasteita ja sotia, mutta niitä kuitenkin tuotamme.

Itse aiheuttamamme ongelmat ovat ratkaistavissa kahdella ehdolla. Pitää nähdä itsemme oikein ja tehdä sitä mikä toimii. Yksinkertaista.

Katselemme maailmaa kapeasti ja siksi toimimme typerästi.

Oletuksemme maailmasta ovat pielessä. Tämä on tiedetty yli sata vuotta, mutta emme ole vieläkään täysin ymmärtäneet luotisuoraa yhteyttä ongelmiemme ja oletustemme välillä.

Väärät oletukset saavat meidät yksilöinä ja yhdessä tekemään pieniä ja isoja virheitä. Virheen huomattuamme yritämme korjata sen, mutta usein huonolla menestyksellä ja myöhässä.

Paljon fiksumpaa olisi toimia kaiken aikaa tilanteen vaatimalla tavalla. Kaikkein fiksuinta olisi jättää virheet kokonaan tekemättä, mutta se edellyttää herkkää, valpasta ja suoraa mieltä.

Voiko toimia oikein ja hyvin?

Tässä kirjassa kysyn, onko ihmisen mahdollista toimia oikein ja hyvin. Vastaukseni on vahva ehkä. Lähden siitä, että se on mahdollista sillä ehdolla, että tunnistaa mielen mekanismin ja oikaisee sen.

Mieli on linkkimme maailmaan. Nyt sitä hallitsee ajattelu, joka pirstoo ja pilkkoo maailman osiin. Tämä on iso ja paha virhe. Ajattelun tulkinnat todellisuudesta perustuvat käsitteille, joilla ei ole vastinetta todellisuudessa. Me keksimme ne ja käytämme väärin.

On vain yksi maailma, tämä yhteinen kotimme. Erillisyys on mielen luoma sitkeä kuvitelma. Me olemme maailma, mutta emme tätä tajua, koska näemme osista koostuvan todellisuuden, ja oletamme sen olevan totta.

Jos näkisimme maailman oikein, tajuaisimme oman käsityksemme olevan ehdollistuneen mielen luomus. Tihrustamme maailmaa egomme läpi ja näin syntyvä kuva on pelkkä heijaste.

Tätä ego ei tajua, vaan pitää itse luomaansa kuvaa totuutena ja toimii sen pohjalta. Ego on kuin terroristi, joka ottaa oikeuden toimia niin kuin parhaaksi näkee. Se ei ymmärrä, mitä tekee. Se pystyy kyllä perustelemaan typerimmätkin tekonsa, mutta ei tajua pettävänsä itseään.

Vaikeudet alkavat egojen törmätessä toisiinsa. Ego kuvittelee olevansa oikeassa silloinkin kun ei ole, ja tästä seuraa kamalaa sotkua.

Oikein näkeminen alkaa itsemme näkemisestä oikein. Siitä seuraa kuin yötä aamu, että alamme toimia oikein.

Helpommin sanottu kuin tehty. Tämä edellyttää mielen toimintamallin muuttamista, mutta sepä ei olekaan ihan helppoa.

Hyvä uutinen on, että sitä ei tarvitsekaan muuttaa. Mieli muuttuu itsestään, kun se kytkeytyy maailmaan ja näemme itsemme oikein, erottamattomana osana kaikkeuden kiertokulkua.

Tästä oivalluksesta alkaa elämä suorana. Sitä tämä kirja käsittelee. En yritä muuttaa kenenkään kantaa tai vakaumusta. Esitän vain oman näkemykseni, joka voi toki olla väärä. Itse en tietenkään usko niin.

Niin tai näin, itse haluan nähdä ja toimia mahdollisimman oikein, koska koen sen olevan paras tapa elää. En yritä opettaa kenellekään, miten pitää ajatella tai nähdä maailma. Luotan faktoihin, ja toivon lukijalta samaa.

Elämän tarkoitus on elää ihmeessä

Elämä suorana tarkoittaa elämän näkemistä sellaisena kuin se oikeasti on. Maailma voi olla - ja usein onkin - aika lailla erilainen kuin kuva, joka siitä on mieleemme piirtynyt.

Menen vielä askeleen pitemmälle. Lähden nimittäin siitä, että elämän tarkoitus on nähdä ja tehdä ihmeitä. Jos ihmeitä ei näe, vika ei ole maailmassa, vaan mielessä, joka ei toimi oikein. Ja jos ihmeitä ei tee, ei käytä omia kykyjään oikein.

Elämme ihmeiden keskellä, mutta niitä on helppo olla huomaamatta. Egomme sen estää. Se selittää kaiken tajuamatta, että sen tulkinta ei ehkä ole nimeksikään totta.

Jokaisella on oikeus määritellä elämän tarkoitus omilla sanoilla ja olla omanlaisensa, mutta eripura alkaa, kun yritämme sovittaa erilaiset vakaumukset yhteen ja toimia yhdessä.

Ego voi kyllä toimia oikein, sen voi "ohittaa". Kun hoksaa sen metkut, sille ei anna liikaa valtaa. Kun ego pysyy aisoissa, elämä on suoraa. Silloin saamme todelliset kykymme käyttöön ja syntyy ihmeitä. Tähän kannattaa pyrkiä.

Kirjassa on kolme osaa. Ensimmäisen teemana on oikein näkeminen ja toisen hyvin tekeminen. Elämä suorana on yhdistelmä näistä kahdesta. Kun näkee oikein ja toimii hyvin, elää keskellä elämän ihmettä.

Kolmannessa osassa esitän hajanaisia havaintojani elämän, mielen, ajattelun ja egon leikeistä. Olen ryhmitellyt ne teemoihin, jotka esittelen aakkosjärjestyksessä aloittaen ajasta ja päätyen äärettömään.

Matka sanojen taakse

Teksti haastaa totutut ajatusmallit. Siksi suosittelen hidasta etenemistä. Anna sanojen kellua mielessäsi. Älä ota heti kantaa puolesta tai vastaan. Egosi saattaa kokea itsensä uhatuksi ja ryhtyä puolustuskannalle. Kuuntele sen puhetta kaikessa rauhassa. Anna elämän näyttää, mikä on totta, ja mikä ei. Sen näkee vain katsomalla mieli auki.

Sanojen tarkoitus on elvyttää mielesi, ei sammuttaa ajatteluasi. Toivon, että kirjaa lukiessasi kytkeydyt elämän ihmeeseen, ja tunnet sen hellän ja maagisen nosteen kehossasi.

Kutsun Sinut matkalle, jossa joudut ehkä päivittämään oletuksesi ja navigoimaan poluttomalla maalla, jonne egoilla ei ole asiaa. Tällä reissulla ei matkusteta mihinkään, vaan pysähdytään elävän äärelle.

Tämän kirjan sanat ovat avaimia oveen, jonka takana ihmeet ovat. Ne nähdäkseen on katsottava sanojen taakse. Sanat ovat vain kirjaimia. Oleellista on, miten ne mieltää, minkä merkityksen niille antaa. Sanoista vapautuminen herkistää mielen.

Elämä on käynnissä ja kesken.
Se ei ole toivekonsertti, jossa saa mitä tilaa.
Kun avaa mielensä ihmeille, niitä alkaa nähdä ja tehdä.