2. Totta toinen puoli

Maailmassa tapahtuu paljon sellaista, mitä kukaan ei halua

Kaikelle pahalle on kuitenkin syy.
Se löytyy mielemme asetuksista.
Niissä on virhe.

Tuo virhe paljastui reilut sata vuotta sitten vähän vahingossa. Vasta nyt aletaan tajuta, millaista tuhoa se saa aikaan maailmassa. Jokaisen sodan, sotkun, riidan tai raivon jäljet johtavat mielemme tapaan kokea maailma. Eikä mieli tyydy vain tarkkailemaan, se myös luo maailmaa.

Näitä teemoja olen pitkään mielessäni pyöritellyt: mitä on elämä, mikä ihmisen osa, miksi maailma on sellainen kuin on. Koronan ja Ukrainan sodan myötä vastauksiini tuli uusi ote. Ihmisen kriisi huutaa ratkaisua, mutta nyt ei riitä, että haetaan helppoja temppuja yksilön kipuiluihin. On sukellettava syntyihin syviin. Mielen metkut on paljastettava.

Haen tässä kirjassa vaihtoehtoa nykymenolle, jota hallitsee egokeskeinen ja aikaan ankkuroitu maailmankuva. Se on viemässä meitä laumana kohti rotkoa. Uskon, että elämä suorana muuttaa kohtalomme kulkua.

Toivon lukemisen avaavan portin omaan todellisuuteesi uudella ja raikkaan ihanalla tavalla. Että näet kirkkaammin, syvemmin, tarkemmin, enemmän ja paremmin.

Ehtona on, että muuttaa mielen asetuksia ja antaa mielen kytkeytyä faktoihin. Silloin alkaa tapahtua.

Mikä mielessä on pielessä?

Jos kaikki egon pönkittämiseen käytetty energia kohdistuisi yhteyden luomiseen ihmisten välille, löytäisimme nopeasti ratkaisun kaikkiin maailmassa rehottaviin ongelmiin, sekä omiin että yhteisiin.

Kukaan ei pysty yksin poistamaan väkivaltaa, pelkoa, sortoa, köyhyyttä tai korruptiota, saati pelastamaan luontoa tuholta, mutta toimimalla päättäväisesti yhdessä voisimme nopeasti ratkaista maailman ongelmat. Niiden juurisyy löytyy lähempää kuin luulemmekaan: mielemme tavasta elää itseluomassaan ja itseensä käpertyneessä maailmassaan.

Egoismi on aikamme levinnein aate ja se on nyhdettävä juurineen. Tämä on ehkä tärkein tehtävämme ihmisinä, mutta se on myös toivomme ydin. Meidän on muutettava mielemme asetuksia niin, että alamme kokea elämän ihmeenä eikä sarjana suorituksia.

Elämä on sanoja suurempaa ja sen tavoittaa olemalla hiljaa, katsomalla ja kuuntelemalla ilman sanoja, antamalla elämän puhua, kertoa tarinansa suoraan ja suodattamatta, juuri Sinulle.

Nähdessään maailman oikein ihminen liukuu tilaan, jossa ei ole egoa. Ego väistyy itseään suuremman tieltä. Silloin tuntee olevansa yhtä kaiken kanssa. Elämä soljuu omalla voimallaan ja tekee mikä oikein on.

Kaikki hyvä elämässä tulee siitä, että kytkeytyy maailmaan suoraan, ilman välikäsiä ja vääristelyä. Sanoja tarvitaan edelleen silloin kun pitää saada aikaan jotain konkreettista, tulla oikeaan aikaan paikalle tai kuvata toiselle jotain, mutta upeinkaan kuvaus ruuasta ei poista nälkää.

Päivitä pääsi, elvytä elämäsi

Elämä suorana on yhteyttä, jota ei voi kuvata sitä kutistamatta. Päämme päivittämällä kytkeydymme elämän ihmeisiin. Ehtona on, että tunnistamme mielemme asetukset ja olemme valmiit niitä tarvittaessa muuttamaan.

Mieli on hankala käsite. Siitä on vaikea saada otetta, mutta yritetään.