9. Kohota niin kohoat

Suora näkeminen nostaa mielemme arjen yläpuolelle.

Arjessa riittää haasteita ja paineita, jotka pitkään jatkuessaan uuvuttavat mielen. Jokainen uupumuksen kokenut tietää, miltä tuntuu, kun mielestä katoaa polte ja silmistä pilke.

Jos elämässä on jotain liikaa, se ei enää tunnu hyvältä. Yhtä tukalaa on elää, jos jotain tuntuu puuttuvan.

Ajassa toimiva mieli elää mittaamisen maailmassa. Se arvioi ja arvostelee kaiken aikaa. Siksi se elää välitilassa, heiluu rauhattomasti oikean ja väärän, hyvän ja huonon välillä.

Suora mieli elää ihmeiden keskellä. Se ei tee olosuhteista ongelmaa, vaan osaa suhtautua elämän alati vaihteleviin ilmiöihin ahdistumatta niistä. Se tietää, että synkimmänkin yön jälkeen aurinko nousee.

Mieli tarvitsee vapautta, mutta se tarvitsee myös järjestystä. Jos kaaos jatkuu liian pitkään, mieli ei enää palaudu, vaan alkaa kerätä pahaa oloa sisäänsä. Siitä ei hyvää seuraa.

On tärkeätä, että ahdistavia tunteita ei kerää mieleen, koska se pommi posahtaa. Mieltä pitää huoltaa, ja ehdottomasti useammin kuin autoa. Sille pitää myös antaa kunnon taukoja.

Kun mielen päästää vapaaksi, se paljastaa itsensä. Se kertoo, mitä miettii ja mikä sitä painaa.

Tähänkin voisi käyttää yhden minuutin menetelmää: kysyä itseltään, "Mitä kuuluu?" 

Kirjoita rehellinen vastaus paperille vaikkapa viikon välein. Jos laput laittaa talteen, huomaa, miten erilaisia juttuja mielen päällä kulloinkin on.

Sisäistä puhetta seuratessaan huomaa, mitä mieli nostaa itsestään esiin ja mitä haluaa pitää piilossa. Monet sen kommenteista liittyvät ihmisiin.

Tunne voimavirta

Suhteet toisiin ihmisiin ovat aina haastavia. Joukkoon mahtuu hankaliakin tapauksia. Osa heistä katsoo meitä nenänvartta pitkin, ja osa myrkyttää ilman lähellään. Suurin osa ihmisistä ympärillämme on kuitenkin sellaisia, joita ilman emme halua elää.

Ihmiset voi karkeasti jakaa kolmeen luokkaan. Ylimmällä ovat ne, joilta saamme energiaa. Alimpaan kuuluvat ne, jotka vievät meiltä voimat. Keskipaikka jää niille, jotka ovat meille lähes yhdentekeviä.

Jos käy läpi omaa verkostoaan, on aika helppo sijoittaa ihmisiä kuhunkin luokkaan. Ykkösluokassa olevista ihmisistä virtaa meihin voimaa, kun heidän hahmonsa tulee lähelle tai mieleemme.

Voimamme vieviä tyyppejä saattaa olla lähipiirissä, eikä kaikista voi mitenkään päästä eroon. Mielenrauhan säilyttämiseksi on tärkeää, että heidän ei anna kaapata ja myrkyttää mieltämme.

Erityisen vahva suositukseni on, että selvin sanoin ilmaisemme tunteemme niille, joilta saamme energiaa.

Ennen kuin tulemme ydinkohtaan, totean, että ketään ei tule pysyvästi sijoittaa mihinkään lokeroon. Ihmiset kannattaa aina kohdata avoimin mielin, ja antaa tilanteen johdatella.

Oleellista on tiedostaa, että ihmisten välillä totisesti virtaa energiaa. Me tunnemme sen nahoissamme, ihan kirjaimellisesti. Keho reagoi vahvasti toisiin ihan fyysisestikin. Hyvä herättää hyviä vireitä ja paha pahoja.

Kohottavaa voimaa kutsutaan fysiikassa nosteeksi. Määritelmän mukaan se on voimaa, joka "saa kappaleen kohoamaan". Sen vaikutuksesta vene kelluu ja kuumailmapallo kohoaa.

Sama voima toimii myös ihmisten välisissä suhteissa. Oman määritelmäni mukaan "noste on voimaa, jolla ihmiset nostavat toisiaan".

Saamme nostetta toisilta ihmisiltä ja asioista, mutta oleellista on ymmärtää, että jokainen meistä on toisille ihmisille myös nosteen lähde. Eikä toisen nostaminen ole millään muotoa itseltä pois.

Nyt tulen jutun ytimeen, otsikossa mainittuun ilmiöön. Kohottamalla toista me kohoamme itse. Näkemällä hyvän toisissa ihmisissä vahvistuu omassa mielessämme oleva hyvä.

Tästä pääsemmekin viimeiseen teesiini.