Kiitos

Kirjoittaminen on yksinäistä työtä, mutta ei sitä itsen takia tehdä, vaan toisille.

Tämä kymmenes kirjani oli kolmen vuoden rutistus. Yksin en olisi tästä selvinnyt.

Kiitos Paavo Pylkkänen, että sait minut tarttumaan tähän mielen haastavaan hankkeeseen. Kirjasi syvensi David Bohmin ajatusten ymmärtämistäni ja kutsusi osallistua Helsinki Challengeen sai minut tajuamaan, miten kipeästi Bohmin ajatuksia tarvitaan nyt maailmassa. Suunta on nyt lopultakin käännettävä!

Kiitos Esa Saarinen, että olet 30 vuotta jaksanut tukea minua kaikessa, mitä olen tehnyt. Raimo Hämäläisen kanssa kehittämäsi systeemiäly on yksi hienoimmista Suomessa kehitetyistä käsitteistä. Liian harva ymmärtää, millainen viisaus siinä piilee. On ollut suuri kunnia saada läheltä seurata elämäntyötäsi ja nähdä miten nostat ihmisen esiin. Olet edelleen yksi aliarvostetuista näkijöistä.

Kiitos Marjaana Virralle, että jälleen kerran teit taikasi ja annoit kirjalle ihanan ilmeen. Kokemuksesi ja näkemyksesi olivat korvaamattomia.

Kiitos kaikille, jotka kommentoitte käsikirjoitusta. Erityisesti Asta Raami ja Johanna Blomqvist auttoivat minua alusta asti. Emilia Lahden kommentit rohkaisivat ja koskettivat syvästi. Systeemiälytutkimusryhmän tuki antoi uskomattomasti voimia. Kiitos sparrauksesta Anna Nousiainen, Annika Varjonen, Iida Mäkikallio, Juha Törmänen, Jukka Kosonen, Kata Kumpulainen, Lauri Pietinalho, Linda Ojanen, Marina Kuyper, Mikko Raskinen, Olavi Heikkonen, Paulina Piippo, Raimo P. Hämäläinen, Riia Celen, Topi Jokinen, Ulrika Björkstam ja Veera Lehmonen. Kiitän myös Michael Lowea arvokkaista tarkennuksista käsikirjoitukseen.

David Bohmin arkistoihin tutustuminen oli yksi hankkeen kohokohdista. Emma Illingworth oli korvaamaton apu. Mark Edwardsin tapaaminen Lontoossa oli ylellistä. Hänen arvokas työnsä maailman herättämiseksi jatkuu kaikkien onneksi.

Kiitos Kosti Salminen suomenkielisen painoksen kieliasun korjauksista. Neljäs kirjamme! Rosalie Lovdal ja Ian Marson auttoivat englanninkielisen tekstin hiomisessa, mutta heidän kommenttinsa kirkastivat ja selkeyttivät myös tätä suomenkielistä versiota.

Kiitos Batu Samaletdin, että annoit vapaat kädet tehdä näköiseni kirja.

Sydämellinen kiitokseni omalle Eevalleni. Ilman viisasta tukeasi tätä kirjaa ei olisi.

Lopuksi kiitos David Bohmille, joka piirsi meille uljaan kartan mielestä, joka on yhtä kaiken kanssa.

Toivon kirjan herättävän vakavan kiinnostuksen poistaa omasta ja yhteisestä mielestämme kaikki esteet ja verukkeet, joiden takia emme näe ja koe olevamme maailma.