5. Onnen saa osaamalla

Näkymättömät nyörit nykivät meitä koko ajan kahteen suuntaan. Toiset voimat nostavat meitä ylös kohti korkeuksia, toiset riuhtovat päin henkistä helvettiä. Jos alas vetävistä voimista ei ole tietoinen, ne saattavat repiä ihmisen riekaleiksi.

Pikku nyppimisistä kasvaa helposti hallitsematon hirviö, joka raatelee ihmisen. Välttääkseen tylyn kohtalon ihmisen on vaalittava itseään, hoidettava ja suojattava mieltään.

Mikä sytyttää ihmiset, mikä meidät nostaa? Mikä saa Sinut antamaan kaikkesi, venymään, onnistumaan, voittamaan?

Entä mikä lyö meidät maahan, masentaa, vie voimat?

Työ kuin leikkiä

Mihaly Csikszentmihalyi on tutkinut arjen onnellisuutta ja esittänyt mielenkiintoisen näkemyksen ihmisen mielentiloista osaamisen ja haasteiden muuttuessa.

Kun haasteita ja osaamista on vähän (vasen alakulma), ihminen on apaattinen, niin sanotusti "möllöttää tumput suorina".

Jos taidot kasvavat, mutta työ pysyy helppona (oikea alakulma), ihminen pitkästyy. Hän turhautuu, kun ei saa siinä käyttää työssään kaikkia taitojaan.

Ahdistumme, jos työn paineet kasvavat, mutta taidot eivät pysy perässä (vasen yläkulma).

Ihannetila on, että ihminen pääsee käyttämään kykyjään riittävän vaikeissa tehtävissä. Tällöin elämä kukoistaa ja ihminen tuntee olevansa onnellinen.

Csikszentmihalyi tutki ensin taiteilijoita ja luovan työn tekijöitä. Monet näistä kuvasivat työtä tehdessään nousevansa toisenlaiseen tajunnan tilaan, irtaantuvansa itsestään. Csikszentmihalyi nimittää tätä mielentilaa virtaukseksi (flow), koska kaikki tuntui sujuvan helposti, virtaavan kuin itsestään.

Kun muusikko vaipuu virtaukseen, hän ei enää kiinnitä huomiota ympäristöön saati nuotteihin, soittamiseen tai itseensä vaan "on yhtä musiikin ja ilmaisemiensa tunteiden kanssa".

Myöhemmin Csikszentmihalyi huomasi, että tällainen tila on mahdollinen ja tuttu myös vähemmän luovaa työtä tekeville ihmisille. Tutkija huomasi, että virtaus oli juuri sitä mitä ihmiset elämässään ja työssään etsivät ja pohjimmiltaan halusivat, mutta virtaukseen tempautumista estää pelko siitä mitä muut saattavat ajatella.

Csikszentmihalyi sai tuhansia ihmisiä käsittävissä tutkimuksissaan selville kolme asiaa. Ihmiset olivat

  • onnettomia silloin, kun heillä ei ollut mitään tekemistä,
  • onnellisia uppoutuessaan kiinnostavaan tekemiseen ja
  • heikosti tietoisia siitä mikä teki heidät onnelliseksi.

Virtauksessa ollessaan ihminen on niin intensiivisesti uppoutunut tekemiseensä, että aika kulkee kuin siivillä ja ympäristö menettää merkityksensä. Hän tietää kirkkaan yksiselitteisesti mitä pitää tehdä ja miten hän suoriutuu tehtävästään. Pelko, ahdistus ja väkinäisyys ovat poissa.

Haaste tuo hurmoksen

Miten työstään ahdistunut ihminen pääsee tällaiseen hurmoksen tilaan? Vain kohottamalla osaamistaan, opettelemalla uusia taitoja hallitakseen työnsä paremmin.

Miten työssään ikävystynyt pääsee hurmokseen? Nostamalla omaa vaatimustasoaan tai joutuessaan vastaamaan sellaisiin ulkoisiin paineisiin, joihin hän kokee osaamisensa riittävän.

Suuri osa työn aiheuttamasta tuskasta ei johdu siitä, että työ olisi liian vaikeata, vaan siitä, että ihminen ei joko osaa työtään tai hän ei haasta itseään oppimaan.

Vaatimukset sinänsä eivät meitä uuvuta. Ne uuvuttavat vain silloin kun koemme vaatimusten olevan niin kohtuuttomia, ette emme usko niistä selviävämme.

Jos ihminen haluaa nauttia työstään ja elämästään enemmän, yksinkertainen keino on nostaa rimaa, haastaa itsensä tekemään työnsä paremmin. Tämä edellyttää sitä, että ei pelkää haasteita vaan uskaltaa kohdata ne silmästä silmään.

Oivalla osaamisvajeesi

Suosittelen jälleen kiteytyskortin käyttämistä. Kirjoita ensin kortille keskeiset haasteet, joista sinun tulee työssä selvitä.

Arvioi sitten ne taidot, joiden hallitsemista haasteista selviäminen edellyttää.

Kolmanneksi anna rehellinen arviosi siitä, mitä sinun tulee opetella selvitäksesi työsi haasteista. Tämä on osaamisvajeesi.

Ota huomioon, että oman osaamisemme suhteen olemme erityisen jäävejä. Itseämme arvioidessamme sorrumme helposti liioitteluun sekä hyvässä että pahassa; pidämme itseämme huonompina tai parempina kuin olemme.

Siksi kannattaa kääntyä työystävien puoleen. Kysy heiltä, missä heidän mielestään olet hyvä ja missä sinun tulisi kehittyä.

Yksinkertaista. Siksi niin vaikeata.

Mestari ei kuvittele osaavansa

Aikaansaannoksesi, työsi tulokset ovat yksinkertainen tapa arvioida osaamisesi tasoa. Vihjeenä sanoisin, että todellinen ammattilainen on harvoin tyytyväinen siihen mitä saa aikaan eikä koskaan tyytyväinen siihen mitä osaa, koska mestarina hän tunnistaa kirkkaasti omat puutteensa ja uskaltaa ne myös tunnustaa.

Tässä kohdassa on syytä tehdä ero tyytyväisyyden ja onnellisuuden välillä. Usein näiden oletetaan erheellisesti olevan sama asia; että olet onnellinen silloin kun olet tyytyväinen kaikkeen.

Näin ei ole.

Tyytyväisyys on aina suhteellista, onnellisuus ei. Aina on asioita, joihin et ole tyytyväinen ja niin pitääkin olla. Miksi pitäisikään tyytyä siihen, että asiat ovat rempallaan ja sekaisin? Silti voi olla onnellinen.

Vaikka sinulla on rahapula, ylipainoa, väsyttää, pientä vääntöä puolisosi kanssa ja ihan älytön kiire töissä, voit silti olla onnellinen. Elämä on prosessissa, ei täydellistä, mutta silti voit nauttia siitä että elämää on.

Onnen ehto ei ole, että kaikki on hyvin. Kaikki asiat EIVÄT ole KOSKAAN hyvin; kaikki on aina niin kuin on. Jos ymmärrät tämän, voit elää sätkimättä, murskaantumatta maailman menoon, ja tehdä sen mikä vallassasi on asioiden muuttamiseksi.

Jos pyrit täydellisyyteen, olet pulassa. Jos mikään ei sinulle riitä, olet oravanpyörässä eikä mikään määrä onnistumisia tee sinua tyytyväiseksi. Täydellisyyden tavoittelijan on turha edes haaveilla onnellisuudesta, sillä hän on oman tyydytystyranniansa uhri.

Intopuntari paljastaa paatoksen ja puutumisen

Toinen hyvä tapa arvioida osaamistaan on tutkia omaa innostumisen tasoaan.

Arvioi omaa suhdettasi työhön viimeisten viikkojen aikana. Millaisin ajatuksin nouset aamulla työpäivään? Miten suhtaudut, kun kuulet että sinua houkutellaan mukaan uuteen hankkeeseen? Uuvutko pelkästä ajatuksesta vai palatko halusta kuulla lisää? Katsele kalenterista ensi viikon menoja. Millaiset energiat ja eritykset lähtevät liikkeelle?

Hekottelevan tosissani ja vakavan ilkamoivasti kehittelemäni Intopuntarin asteikko on plus viidestä miinus viiteen. Korkein arvosana tarkoittaa, että rakastaa työtään ja sitä tekee sydämensä kyllyydestä. Nollan saa, jos työtä tekee vain paremman puuttuessa. Miinus viisi merkitsee, että työ on yhtä helvettiä.

Katso puntaria pari sekuntia ja merkitse se kohta, johon alitajuntasi haluaa sinut sijoittaa.

Laita vielä toinen rasti kohtaan, jossa haluaisit intopuntarisi olevan.

Muista: into ei ole abstrakti juttu. Se on koko olemisesi ydin, elämän voimasi.

Opi innon ja onnen logiikka

Tarvitsemme työssä innostusta, ei ihan samalla tavalla kuin happea, koska ilman sitä kuolee, vaan samalla tavalla kuin onnea ja rakkautta. Jos sitä ei ole, jotain oleellista puuttuu.

Jos viikon ajan tutkiskelet asioita, joista sytyt, opit ymmärtämään innostuksen herkkää logiikkaa. Eri asiat vaikuttavat innostavasti ihmisiin, mutta innostuksen nappi löytyy jokaisen mieleltään terveen ihmisen sisältä.

Ehdotan, että viikon ajan kirjoitat kalenteriisi tai pikkukirjaseen asioita, jotka innostavat ja lannistavat sinua. Kirjoita havaintosi mahdollisimman tuoreina.

Itsensä johtamisessa on aivan välttämätöntä ymmärtää innostuksen olemus ja luonne.

Seuraavat johtopäätökset voi tehdä:

1. Ilman innostusta teemme asioita väkisin ja väkinäisesti, suoritamme niitä ilottomasti ja ilman säihkettä.

2. Innostusta ei voi pakottaa, se syntyy jos on syntyäkseen. Emme saa itseämme tai toisia innostumaan käskemällä, koska innostus ei ole tahdon asia. Voimme kylläkin tulla innostuneiksi tekemällä tai ajattelemalla innostavia asioita.

Jokainen meistä on ollut tilaisuudessa, jossa meitä innostetaan osoittamaan innostusta esimerkiksi taputtamalla. Kovin pitkäikäistä tai syvältä vaikuttavaa tämä ulkoa synnytetty innostus ei kyllä ole.

3. Innostus tarttuu, mutta vain silloin kun se on aitoa. Teeskennelty innostus otetaan vastaan lähinnä teeskennellyn innostuneesti. Palvelutilanteissa tämän näkee kiusallisen kirkkaasti.

4. Ei voi innostaa toisia, jos ei ole itse innostunut. Esimies voi esiintyä innostajana, mutta ihmisiä on todella vaikea huijata. He eivät kuuntele pelkkiä sanoja, vaan tulkitsevat eleitä ja aavistavat esimiehen todellisia ajatuksia asioista hänen päätöstensä perusteella. Uskooko kukaan kun poliitikko vakuuttaa vilpittömyyttään?

5. Innostus ilmenee eri tavoin. Toiset eivät tahdo pysyä nahoissaan, toisten sisäinen ilotulitus ei räisky ulospäin.

6. Innostus kuluttaa voimia. Innon liekki ei voi loputtomasti lepattaa. Luova toiminta kuluttaa voimia enemmän kuin ihmiskoneena toimiminen. On tärkeätä ymmärtää, että innostumishurmoksen jälkeinen krapula tarvitsee palautumisaikaa.

7. Innostuksen määrä vaihtelee eri päivinä jopa ihan käsittämättömistä syistä. Se mikä eilen sytytti, saattaa tänään haukotuttaa. Se pitää sallia itselleen.