Mielen päivitys

01.09.2022

"Lähivuosina ratkaistaan maailman kohtalo. Meidän on käännettävä kurssi NYT!"

Näin totean helmikuussa 2020 ilmestyneessä kirjassani "Yhtä ja kaikki". En silloin tiennyt maailman suistuvan radaltaan ensin koronan ja sitten sodan takia. Totesin kirjassani, että maailman ongelmat ovat niin suuria, että kukaan ei pysty niitä yksin ratkaisemaan. Tarvitaan yhteistyötä, mutta ennen kaikkea tarvitaan syvä muutos tavassamme ajatella. 

Suurin osa globaaleista ongelmista on ihmisen aiheuttamia. Mikä meitä oikein vaivaa? Mikä mielessämme on pielessä?

Ensiksikin, näemme maailman väärin. Näkyvä maailma ei ole koko maailma. Tyhjältä näyttävässä tilassa on energiaa ja informaatiota, jota aistimme eivät pysty tunnistamaan. Ajatuksille rakentuva maailmankuvamme perustuu oletukselle maailmasta koneena, joka on pilkottavissa palasiksi ja ymmärrettävissä käsittein.

Tämän oletuksen fysiikan teoriat sata vuotta sitten todistivat vääräksi. Ikävä kyllä, kaksi fysiikan keskeistä teoriaa (suhteellisuus- ja kvanttiteoria) ovat keskenään ristiriitaiset. Niiden maailmankuvat ovat yhteen sovittamattomia. 

Fyysikko David Bohm sai itseltään Albert Einsteinilta tehtäväksi selvittää, millainen todellisuus oikeasti on. Bohm teki työtä käskettyä ja lähti liikkeelle siitä, mikä noita kahta keskeistä teoriaa yhdistää. Lopulta hän päätyi 30 vuoden työn jälkeen esittämään vuonna 1980 julkaistussa kirjassaan Wholeness and the Implicate Order teorian, jota hioi vielä 12 vuotta kuolemaansa asti. Kuolemansa jälkeen ilmestyneessä kirjassa The Undivided Universe Bohm esittää, että maailmankaikkeus on jakamaton kokonaisuus, jossa erillisiltä näyttävät esineet ja ilmiöt ovat tosiasiassa erottamattomasti kytkeytyneet toisiinsa. Lopulta hän päätyi siihen, että erillisyyden tunne on aivojen luoma harha.

Bohmin teoria haastaa rajusti oletuksemme todellisuudesta. Olen ihan varma, että se auttaa ratkaisemaan useimmat ihmisen luomat ongelmat. Bohm pohti paljon ajattelun olemusta ja tuli siihen tulokseen, että toisin kuin yleisesti luullaan, ajattelu ei olekaan keino ratkaista inhimillisiä ongelmia vaan niiden aiheuttaja, kaikkien ristiriitojen juurisyy. 

Bohm esittää, että aisteilla havaitsemamme maailma syntyy "piilojärjestyksestä" (implicate order), jossa ei ole erillisyyttä eikä aikaa. Erillisiltä näyttävät esineet ja ilmiöt ovat erottamattomasti yhteydessä toisiinsa. 

Tämä radikaali näkemys on iso pala nieltäväksi. Itse kuulin tämän ajatuksen reilut 40 vuotta sitten ja se muutti maailmankuvani. Erityisen vaikuttunut olin Bohmin keskusteluista Jiddu Krishnamurtin kanssa ja niistä kirjoitin kirjassani "Mielen tuolle puolen".

Maailmankuvamme kaipaa pikaista päivitystä. Mitä meidän pitäisi ja mitä voimme tehdä? Mistä aloittaa? 

Käynnistän maanantaina 12.9. sarjan, jossa syvennyn kirjoissani esittämiin teemoihin. Suunnitelmissa on toteuttaa 14 tunnin mittaista pätkää, joissa alustan ja vastaan kysymyksiin. Sarjan nimi on Suorana ja sitä voi seurata Zoomissa. Teemat ja ilmoittautuminen löytyvät täältä

Sarjassa poraudumme syviin ytimiin vakaana tarkoituksena löytää ymmärrys, joka muuttaa maailman - tai ainakin oman elämämme kulkua. 

Maailman sotkun putsaaminen edellyttää, että tarkistamme mielen perusasetukset ja panemme ajattelun sille kuuluvalle paikalle, Tarvitsemme uuden kartan mielestä. Se korjaa kaksi egosysteemiämme vaivaavaa vikaa. Tämä ei ole hidas prosessi vaan välitön välähdys, jossa asiat loksahtavat paikoilleen. Silloin kaikki on oikealla paikallaan, kaikki on yhtä.

Meillä on keinot nähdä maailma yhtenä ja ehjänä, mutta ikävä kyllä emme käytä niitä. Egomme pistää hanttiin. Se ei halua luopua oppimastaan ohjelmasta. Se pelkää, mutta turhaan. Suora näkeminen paljastaa egon valheet ja vapauttaa mielen itse luomistaan harhoista. 

Helppoa tämä ei ole. Meidät on pumpattu täyteen unelmahöttöä, koska maailman todellisuus on niin karu ja kova. Yhteys toisiin ihmisiin, luontoon ja näkymättömään on katkennut. 

Se on palautettava. Sisäinen maailmamme muuttuu sillä sekunnilla kun tajuamme olevamme yhtä maailman kanssa. Haikailu loppuu ja eläminen on suoraa lähetystä, elävää virtausta ilman rajoja ihmisten, maiden, uskontojen tai uskomusten välillä. Kaikki rajat ovat ajattelun luomuksia ja siksi niistä on mahdollista vapautua.