Ihan uusi agenda

24.10.2017

Monen ystäväni suosituksesta luin Yuval Noah Hararin kirjan "Homo Deus". On helppo jakaa monia Hararin näkemyksiä ihmisenä olemisen haasteista ja nautin hänen terävistä havainnoistaan ja tarinoistaan. Tuli tunne, että globaalit ongelmat voidaan ratkaista, mutta vain paremmalla ymmärryksellä ihmisyydestä ja erityisesti mielestä. 

Harari osoittaa hykerryttävän tarkkanäköisesti, miten ihmiskunnan enemmistö rakentaa maailmankuvansa uskomuksille, joilla ei ole mitään muuta tekemistä todellisuuden kanssa kuin että ne pitävät yllä ihmisiä alistavia ja erottavia rakenteita.

Terävimmillään Harari on kuvaillessaan ihmiskunnan tekemiä typeryyksiä ja osoittaessaan, miten helposti luovutamme vallan pois itseltämme ja alistumme suoranaiseen mielivaltaan. Ainakaan ensilukemalla en tullut täysin vakuuttuneeksi, että ihmisen kehityksen seuraava vaihe on Homo Deus.

Vauhdikkaan ja provosoivan alun jälkeen kirja laimenee ja yleistää uskottavuuden kustannuksella. Harari kuvaa raikkaasti ja kirkkaasti monia historiallisia tapahtumia ja onnistuu saamaan ajattelun liikkeelle, mutta en osta tällä istumalla kaikkia hänen johtopäätöksiään kehityksen kulusta.

Hykertelin Hararin pohdinnoille eläinten tajunnasta, uskontojen historiasta ja kommunismin romahtamisesta, mutta sitten tuli tuskainen olo siitä, miten vähän olemme oppineet tai edelleenkään ymmärrämme itsestämme. Heti sen jälkeen tuli lohdullinen tunne, että kaikki ihmisen luomat ongelmat ovat ratkaistavissa.

Harari osoittaa, mistä suunnasta ratkaisua on turha etsiä. Historian virheitä toistamalla maailma ei muutu. Se muuttuu, kun tajuamme kulkevamme väärää polkua, pysähdymme katsoaksemme karttaa ja otamme uuden suunnan. Kun on eksyksissä, ei kannata kiihdyttää vauhtia.

YK on asettanut ihmiskunnalle 17 tavoitetta saavutettavaksi vuoteen 2030 mennessä. Kestävän kehityksen takaamiseksi maailman maiden ja ihmisten on opittava tekemään yhteistyötä yli rajojen. Ehkä sekään ei riitä, ehkä tarvitaan turhien rajojen poistamista ihmisten väliltä.

Maailma näyttää monen silmissä nyt olevan menossa väärään suuntaan, mutta ei meidän tarvitse emmekä saa alistua tai altistua tähän tunnelmaan. Nyt tarvitaan paitsi uusi agenda, myös tahtoa ja toimenpiteitä. Parhaillaan on meneillään monia hienoja hankkeita, mutta millään niistä ei ole mitään merkitystä, ellemme pysty kaivamaan esiin ongelmiemme todellista juurisyytä. Sitä Hararikin yrittää ilmeisen vilpittömästi kirjassaan tehdä.