Turvassa

15.11.2017

Ihminen oppii paljon katsomalla sinne minne hänellä ei ole tapana katsoa. 

Harvalla käy mielessä, että hyvää voi oppia johtamista hevosilta - eiväthän hevoset edes puhu. No, eivät ihmisetkään puhu, mutta kyllä he tuntevat ja reagoivat.

Suosittelen katsomaan tämän 5 minuutin pätkän ennen kuin jatkat lukemista.

Jokainen ihminen haluaa kokea olevansa turvassa, mutta me emme ole. Me pelkäämme kaiken aikaa enemmän kuin uskallamme näyttää ja tajuamme myöntää. Pelkäämme kahta asiaa: sitä, että menetämme sen mitä meillä on ja sitä, että emme saa sitä mitä haluamme.

Molemmat pelot toteutuvat ennen pitkää. Kaikkea ei voi pitää eikä saada, koska elämä nyt vaan on sellaista. Siksi emme ole koskaan täysin turvassa. 

Voi silti luottaa, että elämä kantaa ja vaikeuksista selviää. 

Tutkija Henriika Maikku toteaa tuossa hienossa pätkässä, että hevonen on koko ajan tietoinen siitä, että sen hyvinvointi ja lauman hyvinvointi ovat sama asia, mutta meiltä ihmisiltä tämä saattaa unohtua. Joskus unohtuu itse ja välillä lauma.

Jos näin ikävästi käy työpaikalla, johtaja käyttää ihmisiä hyväkseen, kohdella heitä oman tahtonsa objekteina. Tämä johtaa siihen, että johdettavan oma tila kutistuu ja hän alkaa alisuorittaa.

Hevosilta johtaja voi oppia olemaan aito - tai ainakin tunnistamaan oman epäaitoutensa.  Jokainen ihminen tarvitsee tilaa voidakseen toimia, mutta samalla hänen on huomioitava toiset. Me toimimme aina enemmän tai vähemmän yhdessä.

Jos mielessämme ei ole sijaa toisille ihmisille, me emme voi koskaan olla turvassa. Sama tilanne, jos yritämme liikaa ohjata toisia toimimaan oman tahtomme mukaisesti. Jossain on hieno tasapaino, jossa yhdessä toimiminen onnistuu ja tuottaa halutun tuloksen. Silloin jokaisella on "sopiva tila".

On vaikea määritellä, mikä on sopiva määrä tilaa kullekin. Jotenkin sen tuntee "nahoissaan". Silloin ihmiset pelaavat yhteen, liikkuvat "samaan tahtiin", kuin synkronissa oleva ajatus.

Jos ihmisiä johdetaan liikaa, heiltä viedään oma tila ja he ahdistuvat. Jos heitä johdetaan liian vähän, heidät jätetään heitteille. He eivät ole turvassa.

Pelolla johtaminen johtaa tasapainon järkkymiseen. Pelkäävä ei pysty käyttämään kykyjään, koska hänen energiansa menee pelkäämiseen. Yhteisö lamaantuu eikä pysty toimimaan tehokkaasti. Ihmisten välille syntyy jännitteitä ja konflikteja, jotka johtavat joko tunteiden patoutumiseen tai avoimeen taisteluun.

Hevoset eivät laskelmoi, pelaa pelejä, manipuloi. Ne reagoivat aitouteen luottamalla. 

Niin ihmisetkin tekevät. Olemme turvassa, kun saamme ja uskallamme olla oma itsemme.