Whole and One

16.11.2018

Syyskuun blogissa kerroin kirjahankkeesta. Kyse on maailman kriisin ratkaisemisesta, vosimmeko löytää ratkaisun kaikkiin ihmisen ongelmiin. Voi kuulostaa hullulta ja jopa mahdottomaltakin, mutta on se myös tärkeätä ja kiireistä!

Vihje: meidän täytyy ajatella ajattelu uudelleen! Maailman ongelmien syy ei ole ulkopuolellamme, vaan meissä. Tavassamme ajatella on systeemivirhe. Ongelman ydintä pitää etsiä mielestä. Mieli on linkkimme maailmaan ja tuo linkki on nyt poikki. Maailmankuvamme perustuu vääriin oletuksiin itsestämme, toisista ja elämästä ylipäätään. 

Onneksi meillä on keinot ja välineet ratkaista ongelmamme, mutta ikävä kyllä emme käytä niitä. Itse asiassa käytämme välinettä, joka luo ongelmamme ja se on ajattelu. Identiteettimme ja elämämme perustuu ajatteluun.

Ajattelun ongelma on, että se erottaa meidät maailmasta. Se vetää rajan "minän" (egon) ja maailman välille. Luulemme olevamme omavaltaisia, erillisiä yksilöitä. Emme ole. Ympäristömme määrittelee meidät. Olemme kyllä tulosta geeneistämme, kokemuksistamme, tiedostamme, mutta olemme myös yhteiskunnan ja kulttuurin ohjelmoimia ja ehdollistamia.   Emme ole erillisiä!

Oletamme myös, että ajattelumme kertoo meille millainen maailma oikeasti on. Maailma on paljon enemmän! 

Tarvitsemme ajattelua. Emme voi tehdä juuri mitään ilman ajattelua. Mutta ajattelu aiheuttaa myös ongelmamme. Se on maailman kriisin juurisyy, mutta emme syvästi ymmärrä tätä. Luulemme, että käytämme ajattelua silloin kun tarvitsemme, mutta näin on vain osittain. Ajattelun takia teemme monenlaisia typeryyksiä.

Maailman pelastamiseksi meidän on muutettava tapamme ajatella. Meidän on kytkeydyttävä maailmaan uudella tavalla ja olla yhtä maailman kanssa.

Meidän on otettava kaksi askelta: ensin, nähtävä maailma sellaisena kuin se on ja sitten tehtävä niin kuin on oikein kaikissa olosuhteissa.

Kutsun sinut katsomaan maailmaa ilman suodattimia. Ajattelu on suodatin. Ajattelumme on nyt egologista, se perustuu egoon. Ego on ajattelun luoma. Se on vain käsite, mutta todella todellinen meille. Olemme mitä ajattelemme olevamme. Se on uhkamme ja toivomme: voimme muuttaa maailman muuttamalla ajattelumme. Herää kysymys: haluammeko tehdä niin?

Ajattelu on aineellinen prosessi, refleksi, joka toimii "selkämme takana". Voimme hallita ja valita joitakin ajatuksia tahdon avulla, mutta syviä tunteita, uskomuksia, mielipiteitä, vakaumuksia ja "omia totuuksiamme" emme. Niistä emme halua neuvotella! Taistelemme oikeidesta olla väärässä!

Tavoitteena ei ole lopettaa ajattelua. Meidän tulee ymmärtää paitsi se, mitä ajattelu on, myös mitä se meille tekee. Tämä oivallus muuttaa näkemisen, tekemisen ja olemisen. Se mullistaa ajattelumme! 

Onko sinulla koskaan ollut tunnetta, että olet yhtä maailman kanssa? Silloin sinun ja maailman välissä ei ole filtteriä! then. Noita hetkinä tunnet, että maailma on oikeasti yksi kokonaisuus ilman rajoja. Ajattelun rajat eivät silloin määrittele sinua. 

Meidän pitää nähdä että ajattelu on erottava tekijä ja se estää meitä olemasta ehjiä. Tässä on meille iso läksy!