ESIPUHE

Jokaisella meillä on ikioma tapamme hahmottaa itsemme, toiset ihmiset ja maailma. Minun tapani kiteytyy sanoina ja lauseina, joissa toivon yhdistyvän syvällisyyden, yllättävyyden ja pienen pilkkeen.

Isojen kysymysten pohtiminen on aina kiehtonut minua. Olen ahminut isoja ajatuksia ja yrittänyt kiihkeästi kaivaa esiin elämän ytimen. Sanoilla on MAHtava mahti. Ne nostavat ja nujertavat, herättävät ja huumaavat meitä. Ne ovat rohtoja ja ravintoa, rajuja ja rujoja työkaluja mielen möyhimiseen ja pään päivittämiseen.

Keräsin tähän kirjaan tuhat näkyä elämän ilmiöihin. Puolet näistä poimin Facebook-päivityksistäni, toisen puolen kirjoistani ja kirjoituksistani. Laitoin ajatelmat avainsanan mukaan aakkosjärjestykseen: alkaen aamusta ja päättyen yöhön. 

Lukuvihjeeni on: 1. Avaa kirja ihan mistä vaan. 2. Lue hitaasti kohta, johon silmä sattuu ja anna sanojen vaikuttaa hetken. 3. Ota omaksi, jos omalta tuntuu tai unohda, jos ei.

Tarkoitus on, että sanoista virtaa voimaa. Ehtona on, että sanan takana oleva tunne tulee todeksi, alkaa elää mielessä ja että sen antaa muuttua energiaksi. Tämä voima liikuttaa meitä tai pitää paikallaan.

"Tuhat tulimmaista" syntyi FB-ystävieni ehdotuksesta ja ihanan sitkeästä rohkaisusta. Heidän kanssaan käymistä kiihkeistä keskusteluista syntyi myös termi heikismi. En oikein tiedä, mitä se tarkoittaa, mutta juuri siitä elämässä ehkä on kyse: jotkut asiat tuntuvat oikeilta ilman syytä.

Fiksujen ystävieni muotoilemana heikismi on "rakentavan kriittistä ja raikasta otetta aikamme ilmiöiden ja ihmisyyden syvimmän olemuksen tarkkasilmäiseen ja hellän arvostavaan tutkimiseen", "näkemistä tavanomaisen tuolle puolen", "reipasta ja reilua rohkeutta sanoa suoraan asioita, joita jotkut arastelevat", "kykyä nähdä hyvää hyvässä" ja "hyvien ajatusten kiertoon laittamista".

Heikismin helmet ovat vilpitöntä ylistystä ystävyydelle ja yhteistyölle. Kaikki hyvä tehdään aina toisten kanssa ja toisille - tai niin kuin Hessu Hopo iskevästi ilmaisee: yksin ei ole kaksista.

Heikki

Kirjan voi tilata itselleen täältä.

Katso musiikkivideo kirjasta täältä