Dare to wonder!

25/12/2017

This interview in Helsingin Sanomat 3rd December 2017 caused more feedback than any other article from or by me. 

I said: "If payday is the highlight of your work, you have made yourself a slave!" 

I say this after long experience from over one thousand workplaces. I have worked with ordinary people, looked them in the eyes, listened to their thoughts about themselves, work, and life, and learned a lot.  

There are two groups of working people: those who must work and those who want to work.

We go to work because somebody wants something: goods, services, or gadgets.

My message has been that every work has at least seven purposes. Of course, we work to earn money but that is only one reason to work. If it is the only one, we shrink ourself. 

I really hope that everybody thinks his or her relationship to work. Too many of us don't do this, they only nag, suffer and spread bad spirit. . Kaikki me joudumme elämään itsemme kanssa ja kannattaisi ainakin yrittää elää hyvässä seurassa.

Työn tarkoitus ei toteudu jos ihminen tekee työtä vain rahan ansaitsemiseksi. Haluan herättää jokaisen kysymään itseltään mitkä seitsemän syytä hänellä on tehdä töitä. Minulla on hyviä vastauksia, mutta jokaisen on ihan itse löydettävä omat syynsä, ilonsa ja intohimonsa.

Ilkkumisen uhalla olen todennut, että työn yksi tarkoitus on tuottaa ihmeitä. Jos siinä onnistuu, tylsinkin tehtävä muuttuu vähintäänkin siedettäväksi. Rahalla ei tätä vipuvoimaa ole.

Innostumiseen on kaksi oikotietä. Toinen on tekemisen tarkoituksen kirkastaminen ja toinen riman nostaminen. Kun haluaa onnistua, ei voi olla innostumatta. Helposti sanottu, mutta tepsii vasta kun sen tekee.

Erityisen tärkeätä on katsoa sinne minne ei ole tapana katsoa ja etsiä sieltä mistä ei ole etsinyt. Elämä kohoaa kun sen antaa vähän kuplia. Joskus pitää vaihtaa maisemaa tai ajatuksia, joskus riittää kun lakkaa jauhamasta "vanhaa p-skaa".

Innostuminen on ihmelääkettä. Sitä ei tarvitse opetella. Riittää kun katselee maailmaa uteliaasti ihmetellen niin kuin lapsi kaikkea katselee. Jos ihmeitä ei koe, vika on aina ja vain kokijassa, koska ihmeitä tapahtuu joka tapauksessa koko ajan. 

Yksi suosikkisitaateistani ovat nämä Tom Petersin sanat: "Jokainen tuulen henkäys, jokainen lumikuuro, jokainen hyvä uutinen on ihme. Nauti niistä, et ole täällä ikuisesti".