Ihmeilyä

Whole and One

16.11.2018

I told about my book project in my September blog (in Finnish only). The book is about solving the world crisis, finding a solution to all human problems. Sounds crazy - but also important and urgent!

Osallistuin viime vuonna Helsingin yliopiston järjestämään Helsinki Challenge - tiedekilpailuun kahdeksan hengen poikkitieteellisessä ryhmässä. Meidän piti esittää ratkaisu johonkin seitsemästätoista YK:n Agenda 2030:ssa mainittuun kestävän kehityksen haasteeseen.

On asioita, joita on mahdoton ymmärtää, jos niitä ei ole itse kokenut. Meillä on myös asioita, joita luulemme ymmärtävämme. Lisäksi on tapahtumia, jotka muuttavat elämämme suunnan.

Eipä ole koskaan mistään lehtijutusta tullut niin paljon palautetta kuin 3.12. Helsingin Sanomissa julkaistusta haastattelustani. Totesin, että "jos palkkapäivä on työn kohokohta, ihminen on tehnyt itsestään orjan". Sanoin myös, että liian moni laskee itsensä liian helpolla.

Elämme kahdessa maailmassa. Toinen on totta ja toinen mielemme heijastetta. Totta on se mitä kaikkialla maailmassa kaiken aikaa tapahtuu. Se mitä kaikesta ajattelemme, on mielen luomusta.

Turvassa

15.11.2017

Ihminen oppii paljon katsomalla sinne minne hänellä ei ole tapana katsoa.

Kohoaminen on kiehtonut minua pitkään. Olen kysynyt itseltäni, miksi mieli lähtee kohoamaan ja mikä vetää sen takaisin maahan. Miksi lumoudumme ja mikä saa elämän kuuman sykkeen sähköistämään kehomme? Miten apean arjen voi muuttaa upeaksi - ja voiko ylipäätään?

Turhat sodat

29.10.2017

Niin moni oli hehkuttanut "Tuntematonta sotilasta", että halusin nähdä sen heti kun mahdollista. Perjantain Hesari piti koko elokuvaa turhana, mutta melkein kaikki sen nähneet ovat kehuneet tai vähintäänkin myönteisesti yllättyneet leffasta.

Monen ystäväni suosituksesta luin Yuval Noah Hararin kirjan "Homo Deus". On helppo jakaa monia Hararin näkemyksiä ihmisenä olemisen haasteista ja nautin hänen terävistä havainnoistaan ja tarinoistaan. Tuli tunne, että globaalit ongelmat voidaan ratkaista, mutta vain paremmalla ymmärryksellä ihmisyydestä ja erityisesti mielestä.